Aken 2009.

Op vraag van de deelnemers aan onze meerdaagse uitstappen, werd in 2009 een fietsweekeind op "andere" dan onze regionale wegen gepland.

Twee jaar terug, tijdens de vijfdaagse - vijf landen, was één van de stopplaatsen jeugdherberg "De Veurs" in Sint Martens-Voeren. Het logement was er OK. en er konden van daaruit verschillende uitstappen met een differente moeilijkheidsgraad georganiseerd worden.

Daarom planden we tijdens het weekeind van O.H. Hemelvaart 2009 (20 tot en met 24 mei) een vijfdaagse uitstap naar Voeren.

Spijtig genoeg kregen we begin februari het bericht, dat men ons wegens verbouwingswerken – waarvan het einde nochtans voorzien was op 1 maart ’09 - niet zou kunnen ontvangen tijdens het geplande weekeind.

Er diende dus op zoek gegaan naar een nieuwe pleisterplaats. Na plaatselijk bezoek vonden we die in Jugendherberge Aachen - Euregionales Jugendgästehaus. De locatie ligt slechts een twintigtal kilometers van Voeren, waardoor er geen volledig nieuwe parkoersen dienden uitgetekend te worden.

Aken ligt direct tegen de grens met Belgie en Nederland. Met 259.000 inwoners is het de meest westelijk gelegen stad van Duitsland. Het grenst aan de Belgische gemeenten Roetgen,  Raeren en Kelmis (provincie Luik) en Vaals, Gulpen-Wittem, Simpelveld, Heerlen en Kerkrade (provincie Limburg) in Nederland.

De stad ligt in het stroomgebied van de Maas, grenst aan het drielandenpunt op de Vaalserberg en is een van de vele agglomeraties van Noord-Rijnland-Westfalen. Op ongeveer 30 km ten zuidwesten ligt het natuurpark Hoge Venen. Het hoogste punt van de stad ligt op 410 meter boven de zeespiegel. Het laagste punt van de gemeente bedraagt 125 meter boven NN. De lengte van de stadsgrens bedraagt 87,7 km, daarvan vormt 23,8 km de staatsgrens met België en 21,8 km de grens met Nederland. De grootste lengte van de stad in noord-zuid richting bedraagt 21,6 km, de grootste oost-west afstand bedraagt 17,2 km.

Aken was al in de Romeinse tijd een belangrijke nederzetting. In deze stad draait echter alles rond de persoon van Karel de Grote! Die liet er in 778 zijn palts bouwen, zijn meest geliefde residentie. Hij verhief Aken tot hoofdstad van zijn rijk benoorden de Alpen in 794. Karel de Grote stierf ook in deze stad op 28 januari 814.

  1e rit  OMLOOP VAN DE DRIE PROVINCIEN.
  2e rit  MERGELLANDROUTE–GOLD RACE.
  3e rit  HOGE VENEN – BOTRANGE.
  4e rit  REMOUCHAMPS–LA REDOUTE.
 5e rit  DRIELANDENPUNT VAALS.